Skip to content

Látnivalók

Címer

Tárcsapajzson, kék mezőben, aranykoronából kiemelkedő vörös ruhás kar ezüst kürtöt tart. A heraldikai korona arany, a pajzstakaró vörös, a sisakdísz szintén aranykoronából kiemelkedő vörös ruhás kar. A pajzson lévő sisak ezüst.

A Pázmándy kastély

A kastély alsó földszinti része eredetileg a rákosi Boros család egyik gazdasági épülete volt. Az épület barokk stílusban épült. Az államosítást követően a község kapta meg a kastélyt. Az épület állapota az 1980-as évek elejére teljesen leromlott, ezért a községi tanács felújította a kastélyt. A felújítás 1987-re befejeződött, ekkor a kultúrterem és a könyvtár mellett a községházát is itt helyezték el.

A templom

A Sarlós Boldogasszony tiszteletére szentelt templom a község nyugati részén található. Első említése 1599-ből való, amikor is azt jegyezték fel, hogy Gasztony kis fatemploma a reformátusok kezére került. A mai formájában látható templom feltehetőleg már az 1750-es években épült. Az azóta eltelt évek alatt többször felújították.

Mária szobor

Az út mentén a templom előtti kis parkban ráccsal kerített Mária szobor áll. A falu népe az 1980-as évben állította.

Millenniumi emlékmű

A Magyar Golgota című szobor az I-II világháború hőseinek emlékműve. Marosics József munkája 2005-ben készült.

Országzászló

A faluban már volt országzászló: az elsőt Piller Dezső egykori tanító vezetésével állították a település lakói 1941-ben. Azt azonban a háború után hatalomra kerülők elbontották, az indoklás szerint ugyanis nem volt összeegyeztethető az akkori rendszer jelképeivel. Az új országzászlót az 1848-49-es forradalom és szabadságharc évfordulója alkalmából rendezett ünnepségen avatták fel, 2012. március 15-én.

Mária-kert

A Mária-kert gondolata és megalkotása Piller Dezső nevéhez fűződik. Az ő áldozatos munkájának köszönhető, hogy létrejött és fennmaradt ez a búcsújáró hely. A Mária-kert végül 1941-ben készült el. Mivel a kert területe a határsávba esett, az 1950-es évek végétől sem ápolni, sem fejleszteni, és szinte még megközelíteni sem lehetett. A rendszerváltás azonban meghozta a Mária-kert szabadságát is. A szögesdrót eltávolítása után az emberek ismét a kegyhely felé vették az irányt. Kiss Sándor akkori plébános összehívta a katolikus falugyűlést, ahol elhatározták a Mária-kert újbóli megnyitását, felújítását. Az újraszentelésre 1990. augusztus 20-án került sor. Nagyboldogasszony ünnepe környékén a helyiek és a más faluból érkező zarándokok azóta minden évben elzarándokolnak ide.

Korabeli ló fogatású tűzoltó kocsi

A Gasztonyi Önkéntes Tűzoltó Egyesület 1880-ban alakult meg. Közterületen egy 1907-es tűzoltókocsi van kiállítva.

Polgármesteri köszöntő

Gasztony község a Rába völgyében, Körmend és Szentgotthárd között félúton található. Mindkét város negyedórányira van a 8-as számú úton. A községet nem szeli ketté főútvonal, nincs áthaladó forgalom, ami összekötné a környező településekkel, ezért nyugodt, tiszta levegővel és környezettel rendelkező, csodaszép falu. Honlapunkon településünkről a legfontosabb tudnivalókat olvashatja el, megtalálhatja intézményeink, szervezeteink címét és telefonszámait és közérdekű információk is állnak rendelkezésükre.(A folytatáshoz kattintson ide!)