Skip to content

Gasztonyi Hírmondó 2021 november

Idősek napja:

Gasztony Község Önkormányzata október 03-án délután három órai kezdettel megtartotta az Idősek napját. A rendezvényre egy kis műsorral készültek a gasztonyi óvodások, majd egy operett előadás következett. Ezután pedig egy vacsorával készültünk, és láttuk vendégül falunk szépkorú lakóit. Reméljük mindenki jól érezte magát!

Közvilágítás: Hamarosan indul a gasztonyi közvilágítás korszerűsítése, amely várhatóan a Fő utca lámpáinak cseréjével fog kezdődni.

Utak kátyúzása: A gasztonyi utak kátyúzása megtörtént, erre az önkormányzat 330 ezer forintért vett aszfaltot, és ugyanakkor 678 ezer forint értékű társadalmi munkát szervezett. Ez az összeg tehát a kasszában maradt, további résztvevők esetén még több pénzt tudtunk volna megtakarítani. A fennmaradó 1 108 910 forint értékű munkát pedig egy erre szakosodott cég végezte el.

Pályázat: Gasztony Község Önkormányzata örömmel tudatja, hogy sikeresen pályázott, így egymillió forintot sikerült elnyerni az idősek napjára és a jövő évi falunapra.

Őszi dekoráció: Szeretnénk megköszönni a falu őszi dekorációjában nyújtott segítséget az Önkormányzat és közművelődési asszisztens nevében Mesterházy Máriának, Gáspár-Pongrácz Ilonának, Nagy Vanesszának, Kovács Rolandnak, Dömötör Zsoltnak.


Október 22.:

Október 22-én tartottuk a könyvtár és a közművelődési asszisztens szervezésében a Meseláda című előadást. Majd utána egy Halloween mulatságra került sor a gyerekek nagy örömére: halloween lámpást készítettünk majd egy bátorságpróbára került sor, legvégül pedig tökkeresésben vehettek részt a gyerekek.

A rendezvényen hozzátartozókkal együtt negyvenen voltak, köszönjük a részvételt! Jövőre várunk mindenkit újra szeretettel!

Mindenszentek, Halottak Napja: Ahogyan már hosszú évtizedek óta, idén is emberekkel, virágokkal és fénnyel telt meg a gasztonyi temető már október utolsó napjaiban. Mert sokan vannak, akiknek sok temetőt kell végigjárniuk, így már Mindenszentek napja, november elseje előtt megkezdik útjukat. De a legtöbben mégis csak a napján, november elsejének az estéjén voltak a gasztonyi temetőben is. Hogy azokra emlékezzenek, akiket akkor és most is szeretnek, és ahogyan halad a korban az ember, egyre több ilyen ember van. A temetők egyre népesebbek szerte az országban.

November 1-2.:

A katolikus egyházban a Mindenszentek utáni nap (nov. 2., ha az vasárnap, akkor nov. 3.) a tisztítótűzben szenvedő lelkek emléknapja. Ezen a napon a „küzdő egyház” tehát a „szenvedő egyházról” emlékezik meg. Általános szokás szerint az előtte való nap délutánján, a „halottak estéjén” rendbe hozzák a sírokat; virágokkal, koszorúkkal feldíszítik, és az este közeledtével gyertyákkal, mécsesekkel kivilágítják, „hogy az örök világosság fényeskedjék” az elhunytak lelkének. Idegenben elhunyt, ismeretlen földben nyugvók emlékének a temetőkereszt vagy más közösségi temetőjel körül gyújtanak gyertyát. Régente néhol egyenesen máglyát gyújtottak, miközben szünet nélkül harangoztak.

Elterjedt szokás szerint ezen az estén otthon is égett a gyertya, mégpedig annyi szál, ahány halottja volt a családnak.

Nem múlnak ők el, kik szívünkben élnek,
Hiába szállnak árnyak, álmok, évek.
 Van egy nap, amikor kimegy a falu a temetőbe, virággal és fénnyel, ami elmúlik, és békével, szeretettel, ami nem múlik el. Nincs már ezen a napon fájdalom, csak enyhe távoli szomorúság úszik a táj felett, mint maga az ősz bánatos, ködös álomra készülő ragyogása.