Skip to content

Gasztonyi Hírmondó 2021 december

Polgármesteri köszöntő:

A karácsonyi ünnepkörben, a közelgő karácsony alkalmából szeretettel köszöntöm Gasztony minden lakóját!

Engedjék meg, hogy mondanivalómat egy rövid visszaemlékezéssel kezdjem, a nem is olyan távoli múltra. Mindössze néhány évtizede volt, amikor advent és karácsony eljöttével az emberek nem úgy ünnepeltek, hogy fényárban úszott az egész ország, és reklámok özöne hívta fel a figyelmet az ajándékok bő választékára. Az ünnep elsősorban a lelkekben ragyogott fel. A fényt, az adventi koszorún és karácsonykor a fenyőfákon, a nyugodt, békés lángú gyertya adta, amely az emberek szívét melegséggel és örömmel töltötte meg. A gyertya Krisztus szimbólumát jelentette az embereknek. Megsemmisül, miközben fényt és meleget ad, miként az Üdvözítőnek is meg kell hallania, hogy az embereket megváltsa. Régen nem volt lehetőségük az embereknek drága, a valódi igényeket felülmúló, sokszor felesleges ajándékokkal meglepni egymást. Nem kötelezték el magukat bankoknak azért, hogy drága ajándékokat vásároljanak. Nem is volt erre szükségük, mert egyszerű ajándékaikat a legszebbel, a szívből fakadó szeretettel csomagolták. A fenyőfát dióval, almával, mézeskaláccsal és színes papírlánccal díszítették fel, mely talán nagyobb örömet jelentett, mint a ma a legdíszesebb, legpazarabb fenyőfa. Egyszerű, mégis a legszebb, és hasznos dolgokkal ajándékozták meg egymást, amit sok esetben maguk készítettek, mert tudták mivel szereznek örömet szeretteiknek, vagy a másik embernek. Egy zokni, egy sapka, harisnya vagy egy kesztyű, talán nagyobb örömet váltott ki, mint ma a drága ajándékok. De a világ megváltozott körülöttünk, és mi magunk is. Ma már nem igazi emberi értékekre figyelünk, mint szeretet, becsület, tisztesség vagy igazság, hanem teljesen mást tartunk értéknek. Sok ember nem tudja, mi hiányzik az életéből, pedig ez nem más, mint az igaz szeretet. Vallási meggyőződéstől függetlenül, mindenki készül karácsony ünnepére. Azonban a bennünk rejlő különbségek mégis egy valóságra irányítják figyelmünket: a Szeretetre, Istenre.  Kívánom, hogy legyen mindenkinek szeretett teljes Boldog Karácsonya.

December 6-án megérkezett falunkba a Mikulás miden kis gyermekhez egy piros traktoron. Mivel sajnos nem esett hó, ezért a szánkó és a rénszarvasok nem kerültek elő.

Pályázat: Gasztony Község Önkormányzata örömmel tudatja, hogy sikeres pályázaton vett részt, amellyel 1 millió Ft-ot sikerült elnyerni az idősek napjára és ebben az évben megtartott falunapra.

Őszi dekoráció: Szeretnénk megköszönni a falu őszi dekorációjában nyújtott segítséget az önkormányzat és közművelődési asszisztens nevében Mesterházy Máriának, Gáspár-Pongrácz Ilonának, Kovács Rolandnak, Dömötör Zsoltnak.

Október 22.:

Október 22-én tartottuk a könyvtár és a közművelődési asszisztens szervezésében a Meseláda című előadást. Majd utána egy kis kézműveskedésre került sor a gyerekek nagy örömére: halloween lámpást készítettünk majd egy bátorságpróba is volt, legvégül pedig tökkeresésben vehettek részt a gyerekek.

Köszönjük a részvételt! Jövőre várunk mindenkit újra szeretettel!

Kupakgyűjtő szív: Egy remek kezdeményezéshez csatlakozva szív alakú kupakgyűjtő került elhelyezésre településünk központjában a kastély melletti buszmegálló elé. Ez a gyűjtő több településen is fontos célt szolgál. Egyrészt segít megelőzni, hogy a műanyagkupakok szemétként szennyezzék a környezetet, ezzel környezettudatosságra ösztönzi és neveli közösségünket. Másrészt a hulladék újrafelhasználásnak egyik legnemesebb módja az, hogy a kupakokból befolyt összeget jótékony célra fordítjuk. Szerencsére egyre több ilyen kupakgyűjtő szívet látni országszerte. Gondoskodunk a kiürítéséről és továbbra is arra buzdítunk mindenkit, hogy ne dobják ki, hanem gyűjtsék a már üressé vált műanyagflakonok kupakjait és hozzák el a szívbe. Köszönetet szeretnénk mondani Csáky Tamásnak, hogy elkészítette nekünk ezt a gyönyörű szép szívet és díjmentesen a falunak ajándékozta.

Templomunk torony órája és harangja jól működik. Szerencsére van a faluban erre egy vállalkozó szellemű ember, aki rendben tartja és javítja, ha kell. Köszönjük szépen Varjú Sándornak, hogy ilyen kedves és karbantartja nekünk.

Kis falunkba kikerült egy gyönyörű szép fenyőfa a templom mellé. Megkérjük a település lakosságát, hogy tegyék szebbé esetleg saját készítésű díszekkel vagy pár már meglévő dísz felakasztásával. Aki szeretne ebben részt venni, semmi más dolga nem lesz csak annyi, hogy elhozza és felakasztja a fára a saját karácsonyi díszét. Köszönettel: Sáfárné Pintér Ildikó és Rábel-Fábián Virág

Kedves Gyerekek:

December 10-én 17:00 órakor várunk benneteket szeretettel egy kis kézműves adventi foglalkozásra a közösségi színtérbe /Kúlturba/

Kedves Falubeliek

2021. december 18-án, a 16:00 órai szentmisét követően a templomban egy kis karácsonyi műsort adnak elő a gasztonyi óvodások. Ezután egy kis beszélgetés és forró tea, forralt bor és sütemény várja önöket a templom előtti téren. Kérünk mindenkit, hogy a vírusra való tekintettel a szabályokat tartsák be. Megkérjük, a település hölgyeit egy kis sütemény felajánlással segítsék elő a rendezvény sikerét. Rossz idő esetén a szentmise utáni program elmarad.

Közlemény

Községünk templomának takarítása, díszítése már több mint egy éve a hívek önkéntes felajánlása révén történik! Sikerült egy templomtakarítási rendet is kialakítani, ami nagyon jól működik, az aktuális takarítási rend a templom ajtaján kifüggesztve megtalálható!

Aki még kedvet érez és segítő szándékát szeretné is megmutatni, azt szeretettel fogadjuk!

Musits Gyuláné

Gasztony, Fő u. 50.

Engedjék meg, hogy az év végéhez közeledve, köszönetet mondjak mindazoknak, akik egész évben segítették településünk fejlődését és az önkormányzat munkáját. Így köszönöm az önkormányzat dolgozóinak, az óvodai dolgozóknak és az egyházközségi tagoknak, hogy az egyre nehezedő körülmények között helytálltak, és jó színvonalon látták el feladataikat. Köszönöm a lakosságnak a különböző társadalmi munkákban nyújtott segítséget és aktív részvételt.

Zárásként pedig engedjék, meg hogy pár gondolatot megosszak Önökkel a 2022-es esztendőre.

Tisztelet Hölgyeim és Uraim!

Az óesztendő búcsúzó, az újesztendőt köszöntő kedves Gasztonyi lakosok! A mai napon a távozó esztendőt már magunk mögött tudjuk, amit elmulasztottunk belőle, az már pótolhatatlan, az újesztendő viszont még érintetlen. A karácsony, a szilveszter a számbavétel, az újév a fogadkozások és a tervezgetések időszaka. Az emberiség történetében egy rendszeresen ismétlődő időponthoz érkeztünk. Befejeződött egy esztendő s máris elkezdődött egy újév, ami eggyel több, mint az előző. Mi szeretnénk, ha számunkra csak csupa jót tartogatna és osztogatna, s távol tartana tőlünk minden rosszat, minden bút és bánatot. Ahhoz, hogy sok örömben, boldogságban legyen részünk, csak akkor lesz partner az ÚJ ÉV, ha mi magunk is megteszünk mindent ez ügy érdekében azzal, hogy elfelejtjük az önzést és helyébe az egymás iránti segítőkészség lép, elfelejtjük az irigységet és helyébe a megértés lép, elfelejtjük a borús hangulatot és helyébe a jókedv és derű lép,  ha nem akarunk magányosan, bezárkózva élni, és helyette a közösségi együttlét pozitív érzése lép. Ezek az érzelmi alapú emberi dolgok rajtunk múlnak, és az újesztendő csak közreműködik mindehhez a természet adta szépségekkel, az évszakok adományaival, hogy az emberek boldogsága minél kiteljesedettebb lehessen. Ezeken túlmenően minden kedves Gasztonyi lakosnak üzenem, hogy az újesztendő hozza meg számukra mindazt az örömet és boldogságot, amit önmaguknak és családtagjaiknak, rokonaiknak, barátaiknak, szomszédjaiknak, utcabélieknek, munkatársaiknak igaz szívből, szeretettel kívánnak. Erőt, egészséget, szeretetet, boldogságot, megértést, anyagi jólétet, alkotó munkát, jövőbe vetett hitet és reményt! A Polgármesteri Hivatal és a Képviselő Testület a jövő évben is mindent megtesz azért, hogy a település tovább szépüljön, minden elképzelésünk, tervünk megvalósuljon, s egyre élhetőbbé váljon szeretett falunk Gasztony. Kérem Önöket, hogy legyenek partnerek a faluépítésben, vegyenek részt a település közösségi életében és programjaink aktív részesei legyenek! Találja meg mindenki a közös együttlétből eredő boldogságot, s az együtt töltött órák, napok feledtessék a hétköznapok nehézségeit, oszlassák el az aggódás felhőit homlokunkról. Adjon a JÓISTEN bort, búzát, békességet és a jövőbe vetett erős hitet. Ezt kívánom szeretettel Gasztony község Önkormányzata és a magam nevében minden kedves Gasztonyi lakosnak. Boldog Újévet kívánunk.

                                                                           Nagy Miklós

                                                                           polgármester