Skip to content

Májusfa szalagokkal, azokon idézetekkel

Hogy mikor állították az első májusfát Gasztonyban, azt már nem tudja megmondani senki. Az viszont biztos, hogy idén sem maradt májusfa nélkül a falu.

Április végére kizöldül minden, újjászületik a természet, de valahol az ember is. Akinek elege volt már a télből, bezártságból Különösen a fiatalok vannak így ezzel, hozzájuk köthető a májusfa állítás is. Mégpedig eredetileg annak a lánynak a házához, akivel már a farsangi mulatságokon, vagy már korábban is alakulóban volt valami. Valami szerelem, mert a tavasz együtt jár a szerelemmel is.

Az ilyen májusfa Gasztonyban régebben meglepetés volt, aki tervbe vette, az összetrombitálta a Barátait, aztán 30-án estefelé kimentek az erdőre, és egy szép sudár fenyőt kiválasztottak. Mire pedig leágazták, leszedték a kérgét, szépen be is esteledett. És hozzá lehetett fogni a díszítéséhez, felállításához.

Most nem tudni, van-e ilyen májusfa Gsztonyban. Az régen is szokásban volt, hogy a közösség is állított májusfát. Leginkább a falu központjába, vagy a bíró, jegyző háza elé. Erre is kerültek díszek, boros- vagy pezsgősüveg. És így volt is mit „kitáncolni” május legvégén.

Két ilyen közösségi májusfát is állítottak most a faluban. Egyet régi szokás szerint a kocsma elé, egyet pedig a kastély kertjében. Ez utóbbi abban különbözik az eddigiektől, hogy a rajta lógó karikára idézetekkel megírt szalagok vannak kötözve. Ezeket az idézeteket gaszonyiak írták gasztonyiaknak. Ha arra járunk, olvasgassuk el őket.