Skip to content

Védőtetőt kaphat a Mária-kert

Piller Dezső tanító, Gasztony díszpolgára hajdan egy képeslapon látta meg a Mária-kert előképét: egy fára felszögezett Mária kép előtt áhítatosan imádkozó asszonyt. Így született meg közösségi munkával a falu kegyhelye 1942-ben. Nagy Miklós polgármester évekkel ezelőtt az interneten látott egy fényképet, amelyen egy ilyen Mária kegyhelyet egy madár alakú, fából készült védőtetővel láttak el.

Nagy Miklós hasonló építményt képzelt el a gasztonyi erdőre is, hiszen megválasztása után az egyik első dolga volt az elhanyagolt Mária-kert rendbe tétele. Hogy a területre építkezni lehessen, ennek érdekében meg is történt a kisajátítás, a kápolna és a hozzá vezető út már a falu tulajdonában van. A terület kimérését Temesi Zsolt földmérő végezte ingyenesen, és ő javasolta a tervek elkészítésére Cs. Tóth Péter építészt is. Aki a helyszínt alaposan tanulmányozva, szintén adományként készítette el a képeken látható terveket.

A napokban aztán végre megkezdhette működését a Gasztonyért Egyesület is, amelynek számlaszámára várják mindenki adományát, aki szeretné, hogy megvalósuljon ez a csodálatosan szép építmény. Amely szárnyaló madár formájával emeli a lelket, utal az őstörténetünkre és úgy készül majd el, hogy egyetlen fát sem kell kivágni. Az épületfára már az erdőbirtokosságtól van ígéret, ahogy a falu határában lévő bánya is térítésmentesen adja majd a kavicsot. Az összes költség tavalyi áron 31 millió forintot tenne ki, Nagy Miklós bízik benne, hogy ez az összeg mihamarabb összejön.

Tervei szerint 2024 júliusának elején, Sarlós Boldogasszonykor, a falu jórészt feledésbe merült nagybúcsúján lenne az új épület felszentelése. Egy olyan kegyhely jöhetne itt létre, mint amilyen Csíksomlyón van, hiszen már most is mindig van friss, gasztonyi virág a Szűzanyánál, de így messze vidékről is eljönnének ide az emberek. Az út már esőben is járható, a falu új rendezvénysátrát is lehetne itt használni. Nagy Miklós polgármester és az egyesület ehhez a csodához kéri a gasztonyiak, és minden jóakaratú ember támogatását. Számlaszám: 11747020-25891421