Skip to content

Lett újra a „szerház” előtt gólyánk, és májusfánk is!

A tavasz, a május két örvendetes hozadéka egyrészt az, hogy három esztendő után visszatértek a gólyák a falu központjába, a „szerház” mellett lévő villanyoszlopra. Másrészt ismét állított a közösség májusfát, lesz majd mit kitáncolni.

Igen, már legalább három esztendeje árválkodott ott a szakemberek által kialakított gólyafészek, de nem jöttek a lakók. Talán nem bíztak az új konstrukcióban, esetleg levadászták őket visszatérőben, valahol Libanon felett. Mert ott állítólag össznépi szórakozás sörétes puskával a tömegével vonuló gólyákra lövöldözni.

Idén viszont egy éltesebb gólyafiú felfedezte magának és párjának a fészket. Látszik rajta, hogy sokat élt már ember közelében, ugyanis nem fél, 4-5 méterre is meg lehet közelíteni. Aztán ahogy a fotón is látszik, szívesen vadászik a „rézkígyókra” (pannon gyík) ott az árokparton. Ezért is kell vigyáznunk rá, ne hogy valami gyorshajtó elüsse.

Aztán április 30-án, délután lett a községnek májusfája is. Jórészt a szokott csapatot láthatjuk a fenti fotón. Azokat, akik tavaly is kaphatóak voltak a feladatra. Sajnos a kocsma elé való állítás hagyománya a pandémia és az intézmény bezárása miatt megszakadt. De aztán itt a Katapult, talán jövőre majd lesz előtte májusfa is!

(Utólag jogos kritika érte a gasztony.hu tudósítását, hiszen végül a Katapult elé is került a közösség erejéből májusfa. Ha megkésve is, de büszkén állt ott, míg aztán eljött az ideje, és kitáncolták. Mégpedig komoly mulatsággal összekötve.)