Skip to content

Gasztonyi Hírmondó 2020 December
2020.december
 
Kedves Gasztonyi Lakosok!
 
   Nagy örömömre szolgál, hogy ezentúl minden hónap elején kezükbe vehetik a GASZTONYI HÍRMONDÓ kiadványunkat! Remélem, örömüket lelik majd benne.
 
Tisztelettel: Nagy Miklós polgármester
Nádudvari-Szelhofer Szidónia könyvtáros-szerkesztő

Idén is elérkezik a Mikulás napja, sajnos a vírushelyzetre való tekintettel nem tudjuk megtartani szokásos Mikulás váró ünnepségünket.
  De, hogy a gyerekek ne maradjanak öröm és boldogság nélkül, december 6-án egy piros traktorral érkezik a várva várt ajándékkal, délután 14.00-től este 19.00-ig bezárólag. Amit maga a Mikulás kézbesít majd a segítőivel.
  Megkérnék minden kedves szülőt és hozzátartozót, hogy az udvarra engedjék ki a piciket, mikor meghallják a csengettyűvel kevert traktor hangot.
  Természetesen a higiénés szabályokat és a 1,5 méteres távolság betartásával.  
Devecsery László: Jön a Mikulás
A Mikulás gyorsan eljő
feje felett nagy hófelhő.
Rénszarvasok húzzák szánját,
hó csipkézi a bundáját.
Kövér puttony van a vállán,
hópihe ül a szakállán.
Mikor hozzád megérkezik,
cipőd sok-sok jóval telik.
Hull a hó, nézd, odakint,
a Mikulás néked int.

 

December 19-én, 18:00-kor Navratil Andrea lép majd fel Három aranyalma című produkciójával a templomban. Várunk mindenki szeretettel!

Navratil Andrea népdalénekes , tanár, mesemondó, ökológus, több zenekar tagja, többek között a Fonó együttessé is. Fölszállott a páva tehetségkutató verseny felkészítő mestere. Éneke több mint 30 lemezen hallható.   

Díjai, elismerései: 2003 – Choc de l’Année (Le Monde de la Musique, Paris), 2005 – eMeRTon (Magyar Rádió, Budapest), 2006 – Kodály-díj (Magyar Művészeti Akadémia, Budapest).

Tisztelt Szépkorú Gasztonyiak!

  Gasztony Község Önkormányzatának képviselő testülete nevében tisztelettel köszöntöm Önöket Idősek napja alkalmából! Köszönettel tartozunk Önöknek azért, hogy verítékükkel, könnyeikkel, szorgalmas munkájukkal, áldozattal a nehéz időkben megteremtették és biztosították nekünk, fiatalabbaknak, gyermekeiknek, unokáiknak, hogy tanulhassunk, dolgozhassunk, gyarapodhassunk, és nyomdokukba léphessünk. Köszönjük, hogy küzdöttek értünk, hogy vállalták mindazt, amit a sors az Önök korosztályára mért. Az időskor egy nagyon fontos életszakasz, ajándék annak, aki meg tudja élni lényegét. A szeretni-tudás, a türelem, a megértés művészetének birtokosai Önök, ezekhez szükségesek a személyes kapcsolatok, a közösségek. Köszönjük mindazokat az értékeket, amelyeket Önök megőriztek és mindazt, amivel minket felvérteznek és gazdagítanak!

   Szeretném külön köszönteni kerek évfordulójuk alkalmából:

  • 75 éves Szekeres Györgynét
  • 77 éves Mikos Jánosnét
  • 77 éves Vénusz Ervint
  • 80 éves Hoffer Sándort
  • 80 éves Kovács Istvánnét
  • 85 éves Nagy Lászlónét
  • 85 éves Pap Istvánt.

 Kívánok erőben, egészségben még legalább ennyi időt! Valamint szeretnék minden szépkorú gasztonyi lakost egy kis ajándékkal és mézzel megajándékozni, amit a falubusz szállít majd ki.  Természetesen a higiénés szabályokat és a 1,5 méteres távolságot betartva.


Deli Enikő: Kezek

Foltos, ráncos, öreg kezek!
Kérlek szépen, meséljetek!
Gyermekként hogyan éltetek?
Öleltetek? Szerettetek?

Foltos, ráncos, öreg kezek!
Sokat fáradva éltetek.
De hiszem azt is: öleltetek.
Kedves kézben pihentetek.

Foltos, ráncos, öreg kezek!
Unokákat tereltetek,
Nekik oly sokat főztetek,
Kapáltatok, kötöttetek.

Fáradt, kedves, öreg kezek!
Kérlek szépen: pihenjetek!
Annyi mindent megtettetek!
Pihenjetek, s öleljetek!


Nyugdíjba vonulása alkalmából szeretném köszönteni Nikitscher Lang Erzsébetet, és kívánok a továbbiakban neki erőt és jó egészséget!

„Egy pálya útja véget ér.

A gyorsvonat megáll,

s a búcsúzó útitárs

más vonatra száll…”

Aktuális faluhírek:

  • Sikeresen zárult a falu világosításának modernizálására elnyert pályázat, jövő nyárra el is fog készülni,
  • az óvoda játszótere a jövő héten teljes új pompájában átadásra kerül a gyerekek nagy örömére,
  • Pálffy Lajos átvette a faluhonlap szerkesztését.

Felhívás:

Kedves Gasztonyiak, Gasztonyból elszármazottak, pártolók, ismerőseim!

Kérem támogatásotok ezen betlehemi szoborcsoport megvásárlásához!

Hívjanak, hívjatok ha gondolják, gondoljátok tudnak, tudtok segíteni támogatni!

Számla tulajdonos: Gasztony Községi Önkormányzat

Bank: Takarékbank

Bankszámlaszám: 72100426-11092272. Közlemény: adomány Betlehem

Köszönöm szépen!

Adventi Köszöntő

Vasárnap otthonainkban és a tűzoltószekérnél meggyújtottuk az első adventi gyertyát. Úgy gondolom, hogy az adventtel a kereszténység legszentebb ünnepére készülünk fel. Az advent jelentése az eljövetel, a megérkezés, a boldog várakozás öröme.

Ez a szent időszak egy olyan átváltozást jelent, amely bennünk zajlik, hogy akarjuk, azért, hogy időben készen álljunk arra, hogy egymás szemébe nézve, egymás kezét megszorítva valóban átéljük a közösség ünnepét, a családi békesség nyugalmát, a Megváltó, Jézus Krisztus születését, aki értünk jött a Földre.

Rónay György: Advent első vasárnapja

Amikor a fák gyümölcsöt teremnek,
tudhatjátok, hogy közel van a nyár.
Tűzre dobhatsz, Kertész, mert nem terem meg
korcságaimon más, mint a halál?
Amikor jelek lepik el a mennyet,
álmunkból kelni itt az óra már.

De ha hozzám jössz, pedig megüzented,
angyalod mégis álomban talál.
Meg akartál rajtam teremni, rossz fán;
Nem voltál rest naponta jönni hozzám.
Ajtóm bezártam. Ágam levetett.
Éjszakámból feléd fordítom orcám:
boríts be, Bőség! Irgalom, hajolj rám!
Szüless meg a szívemben, Szeretet! 

Kedves Gasztonyiak! Kívánok Önöknek az adventi ünnephez sok-sok türelmet, nyugalmat és tiszta szívet, szeretteik körében eltöltött, meghitt, Boldog Karácsonyi Ünnepeket!

Hallottátok az angyalt suhanni….?

Amikor eljön az ünnep előtti várakozás ideje, az adventi szent időszak, minden évben felidézem egykori gyermek-önmagam minden kétségtől mentes Krisztus-várását, mély hitét, hogy az Isteni Gyermek közénk jön.

Szerencsés helyre születtem, hívő családba, így nálunk mindig volt adventi koszorú, gyertyagyújtás, ima. Amikor az első gyertya fénye kigyúlt, a szüleink elmondták, hogy mostantól különösen is jól kell viselkedni, szófogadónak, segítőkésznek, udvariasnak, szorgalmasnak lenni, hiszen a Kisjézust várjuk. Ráadásul ilyentájt az angyalok mindig úton vannak, be-benéznek az ablakokon, hogyan viselkednek a gyerekek, ki az, aki ajándékot érdemel majd karácsony szent napján. Ennek nyomatékot is adtak azzal, hogy a sötétítőn némi rést hagytak, amikor szürkületkor összehúzták. Igyekeztünk is jónak lenni, mondhatom, bár olykor azért kisiklottunk, hiszen három gyerek remekül össze tud kapni…

Az ünnepet áldott emlékű Nagymamám, Lindner Sándorné Pálffy Ilona haláláig Gasztonyban, a Gyöpszerben töltöttük, rajongásig szeretett rokonainkkal és barátainkkal. Ha csak eszembe jutnak a készülődés varázslatos, áhítatos izgalommal teli napjai, hallom a kedves hangokat, orromban kergetőznek a bűvös illatok.

Tíz éves voltam, az utolsó ilyen felhőtlen karácsony szentestéje előtti délutánon kimentünk a gyöpszeri nádas tóra korcsolyázni a testvéreimmel, meg Pálffy Lajossal, a Kóczán testvérekkel, és a Kovács (azaz Misa) ikrekkel, ez volt a nagy csapat, gyerekkorom legszebb emlékeinek szereplői. Nem volt telefon, nem volt internet, mégis tudtuk, hol találkozunk! Csúszkáltunk, siklottunk a jégen, mint a fékevesztett csikók, egy szál sípulóverben, hajadonfőtt, kipirult arccal, jókat nevettünk, olykor elhasaltunk a kiálló nádcsonkokban, mit se számított, felpattantunk és ment tovább a móka. Egyszerre aztán az enyhe szürkületben szállingózni kezdett a hó, centis, csillagforma pelyhek kavarogtak, mi pedig égnek tartott, kitátott szánkkal faltuk az égi áldást. Kicsivel később kijött utánunk Anyukám, kezében sosem látott sapkákat és kesztyűket hozott, hogy vegyük fel, hiszen nagyon hull a hó! Néztünk rá, hogy ezek meg…? Mire azt mondta, erre járt az angyal, ledobta a kertbe és kért, hogy hozzam már most el nektek, meg ne fázzatok. Gyorsan felvettük a csodás, meleg holmit és már száguldottunk is tovább, tovább, amíg ránk nem sötétedett.

Akkor aztán elvitt minket Apukám a dédnagymamánkhoz a nagy, végső várakozás idejére. Szegény Pókos Mama -ez volt a beceneve egy Amerikából kapott nagy, fekete pók után, amit unokaöccse a konyha függönyére tűzött- alig bírt az izgatott gyerekcsapattal.  Mielőtt kidöntöttük volna a szoba oldalát, megérkezett a felmentés Apánk személyében. Fél perc alatt teljes díszben, útra készen toporogtunk. Amikor végre megérkeztünk a gyöpszeri házba, hirtelen elcsendesedtünk, a több hete tartó izgatott várakozás, az ünnep varázsa a levegőben, az illatok és… egy leheletnyi kétség, hogy tényleg eljön a Jézuska, tényleg megszületik, tényleg hoz nekünk is karácsonyfát, meg ajándékot…? Szóval, pár pillanatra elállt a hangunk, megszűnt a zsongás, csendben hámoztuk ki magunkat a kabátokból, sapkákból. És ebben a már-már kézzel fogható, szent és áhítatos feszültségben megszólalt Anyukám: ti is hallottátok az angyalt suhanni? Összenéztünk boldogan, megkönnyebbülten, felnőttek és gyerekek, hát persze, hogy hallottuk!!! Abban a pillanatban valahonnan megszólalt az ezüstös hangú csengő, és akkor ott, a verandán, semmit sem látva még a nagy titokból, az igaz hittel teljes várakozás jutalmaként elömlött rajtunk a bizonyosság, hogy igen, a Megváltó megszületett, és eljött hozzánk is áldásaival és ajándékaival!

Ilyen fényes lélekkel robogtunk be aztán a nagyszobába, ahol szemünk-szánk tátva maradt a gyönyörűségtől, ahogy ott pompázott az illatos, óriási, fénylő karácsonyfa, alatta a Betlehem a Kisjézussal és persze a várva-várt ajándékok! Egy pillanatra felmerült bennem, hogy is bírta el a kicsike Jézus mindezt, de eszembe jutott a tanítás: Isten és így fia, Jézus Krisztus mindenható!

Igen, Isten és fia, Jézus mindenható és örök, ha képesek vagyunk arra az odaadó, őszinte hitre, ráhagyatkozásra, várakozásra, mint gyermek önmagunk, idén is megszületik nekünk a Megváltó és magával hozza kincseit, ajándékait.

Lindner Monika

Karácsonyi receptajánló:
  Áfonyás-diós töltött csirkemell zelleres krumplipürével

Hozzávalók: 4 csirkemellfilé 10 dkg aszalt vörös áfonya 5 dkg méz 10 dkg dió 5 dkg vaj 2 ág friss kakukkfű 4 cl konyak só bors A körethez: 20 dkg burgonya 20 dkg zellergumó kevés vaj és főzőtejszín só fehérbors
Elkészítés: A csirkemellet kétféleképpen is tölthetjük. Vagy zsebet vágunk a filébe, vagy nagyobb, vékony szeleteket vágunk, amihez egy klopfoló segítségét is hívhatjuk, a tölteléket a szeletek közepére helyezzük, majd feltekerjük roládnak, végeit pedig megtűzzük, vagy kötözzük. A töltelékhez egy vágódeszkán felaprítjuk az aszalt vörös áfonyát. A diót durvára vágjuk, egy száraz serpenyőben megpirítjuk. A kakukkfű leveleit lecsipkedjük az ágról, és egy nagyobb keverőtálba szórjuk. Szobahőmérsékletű vajjal alaposan összedolgozzuk, sózzuk, borsozzuk, kevés konyakkal bolondítjuk meg. Majd mézet csurgatunk hozzá, legvégül pedig az aprított diót és áfonyát is alaposan belekeverjük. Az így elkészült tölteléket a csirkemellbe töltjük. A csirkemellet egy forró serpenyőben kevés zsiradékon minden oldalán kb. 4-5 perc alatt aranybarnára sütjük, majd tepsibe tesszük, és 20 perc alatt közepesen meleg sütőben megsütjük. A körethez a megtisztított krumplit és zellert sós vízben puhára főzzük, vajjal és főzőtjszínnel pürésítjük, fehérborssal ízesítjük. A töltött csirkemelleket szeletelve tálaljuk a frissen elkészült zellerpürével.  

Vaníliás kifli
Hozzávalók: 20dkg liszt 7dkg darált mandula 15dkg vaj 3dkg porcukor  
Elkészítés: 1. A hozzávalókat gyors mozdulatokkal összegyúrjuk, és hűtőszekrénybe tesszük, ha egyből nem sütjük ki. 2. A tésztából kis darabokat csípünk le, azokból gömböket készítünk, majd nudlikat formázunk belőle és abból kiflit. 3. Sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük mind, és 180 fokra előmelegített sütőben 13-15 perc alatt megsütjük, amíg egy kicsi színt nem kapnak a kiflik végei. Még melegen megforgatjuk a vaníliás porcukorban.