Skip to content

Gasztonyi Hírmondó 2021 szeptember

Kedves gasztonyiak, ismerősök, érdeklődők! Várunk szeretettel a község háza nagytermében! Mozogj biztonságban! A helyes mozgástól megerősödünk. A helytelentől megsérülünk! Érdemes időben megtanulni a testünk helyes terhelését!

2020.09.10.: Szülők, nagyszülők figyelem! Fókuszban a mai kor okozta testtartás hibák jelentősége és felszámolási lehetőségei gyerekkortól időskorig, 17:00-18:20 előadás, 18:30-20:00 gyakorlás. Helyszín: Községháza Nagyterem 9952 Gasztony, Fő utca 39. Programokat tartja: Kádár Zoltán és dr. Heitz Anikó, az Ozoana rendszer megalapítói. A gyakorláshoz kényelmes szabadidő ruha és matrac szükséges. Motiváció: Két ok miatt gyengülünk el. Az egyik a sérülések, fájdalmak. A másik a mozgáshiány. A sérülések és a fájdalmak oroszlán része megelőzhető. A legtöbb probléma a helytelen terhelésből adódik (pl. kopások, húzódások, sérvek). A helyes testtartás már tanulható, és most itt elérhető.

Kiknek ajánljuk: 1. Fiataloknak, akik javítani szeretnének testtartásukon, ezáltal megelőzni a későbbi komolyabb mozgásszervi problémákat. A testtudatosságuk növelésével sokkal jobb teljesítményt tudnak elérni.

2. Idősebbeknek is, akik minél tovább fenn szeretnék tartani a problémamentes mozgás lehetőségét. Illetve szeretnék elősegíteni a gyorsabb regenerációs folyamatokat.

3. Problémával is érkezhetsz. Segítünk az okok és a mélyebb mozgástani összefüggések megértésében és a helyes mozgási szokások kialakításában.

A 3 alkalom alatt végig vesszük a leggyakoribb problémák megelőzési lehetőségeit.

Témák:

1. Ízületi problémák,

2. gerincvédelem,

3. bokasüllyedés,

4. váll-nyak problémák stb.

Várjuk szeretettel!

Szironta együttes:

Szeptember 11-én 15:30-kor  lép fel községünk templomában a Szironta együttes. Szeretettel várunk mindenkit!

A besnyői Szironta Együttes önálló kamaraegyüttesként tevékenykedik Magyarországon. A 2004-ben alapított formáció kezdetben a népzenével, majd a magyar csengettyűkkel vívott ki sikert magának, mára hazánk legnagyobb – de európai viszonylatban is ritkaságnak számító – hangszerparkjával rendelkezik a handbellek területén. 5 oktáv Schulmerich-bell, 3 oktáv melodychime segíti munkájukat és azt a célt, amit kitűztek: Európát bekapcsolni a nemzetközi harangegyüttesek közösségébe. Komoly feladat, melyen jó úton haladnak, évi közel 50 koncerttel, több külföldi közreműködéssel járulnak hozzá a hangszer megismertetéséhez. Műsorukban elsősorban klasszikus zeneirodalmi műveket dolgoznak fel, de szívesen kitekintenek a populárisabb műfajok irányába is.
Magyarországon koncertezhettek már a Gödöllői Királyi Kastély mellett számos további kastély koncerttermében, adhattak műsort a Parlamentben több alkalommal, résztvevői voltak a Nemzetközi Operafesztiválnak, több díjátadón, gálaműsorban emelhették a program színvonalát. Szintén koncertezhettek a Budafoki Dohnányi Ernő Szimfonikus Zenekar karácsonyi koncert showjának keretében a Papp László Arénában. A csengettyűzés meghonosítását vállalta magára a besnyői Szironta Együttes, amikor 2004 decemberében találkozott a magyar csengettyűkkel. A találmány mondhatni nem új keletű, hiszen a tengerentúlon és a távol-keleten már ismert és kedvelt hangszer. A Szironta harangjait azonban – japán ritmuskészség-fejlesztő csengettyűk mintájára – egy magyar hangszergyártó cég fejlesztette ki még 1996-ban. Az utóbbi években egyre többfelé találkozhattak velünk, hiszen az együttes, fellépéseinek alkalmával is gondoskodik arról, hogy szerte az országban megismerjék a hangszert.

Együttesünk úttörő kezdeményezést vállalt magára, amikor 2007-ben elindította az Országos Csengettyűs Találkozók sorozatát, melynek keretében évről évre Besnyőn találkoznak az országban működő csengettyűs együttesek. A találkozó célja, hogy a zenészek, zenetanárok és a hangszer iránt érdeklődők megvitassák, mit tehetnének a csengettyűk és harangok szélesebb körben való megismertetéséért. Mára már céllá vált az is, hogy létrejöjjön az országban egy olyan “nemzeti válogatott”, amely külföldi szimpóziumokon képviselheti Magyarország és talán egész Európát is. Már 2010-ben nemzetközivé vált a sorozat, hiszen a Szironta híre az Egyesült Államokba is eljutott, így vendégeskedett Besnyőn a kaliforniai Concordia Egyetem csengettyűs kórusa. 2011-ben, az jubiláló 5. CsengőFesten Németországból érkezett két együttes. Szintén 2011-ben egy japán együttes is Besnyőre látogatott, akik a japán harangok európai turnéjaként választották ki a Szirontát – nem kis örömet és meglepetést okozva ezzel. Kodály Zoltán szavaival élve: „Nem lehet egészen boldog ember az, akinek nem öröm a zene, erre azonban tanítani kell az emberiséget…”. Valóban. S e hangszer révén nem csak a zeneileg művelt, zenét tanult emberek tudnak gyorsan, átütő sikert elérni, hanem azok is, akik soha nem tanultak zenét. Hiszen – a megfelelő módszerek segítségével – egy egyszerűbb zenemű néhány óra alatt elsajátítható. Éppen ezért a hangszer oktatási módszertanának kifejlesztése is egyre sürgetőbb kérdéssé vált, hiszen ennek révén lehet a csengettyű méltó társa a zeneiskolákban akár a zongorának vagy fúvósoknak vagy vonósoknak. A Szironta együttes már az utánpótlás-nevelésen is dolgozik, hiszen ma már negyvennél több gyermekkel foglalkozhatunk zenei szakkörök keretében. Célunk, hogy Besnyő, a Szironta Együttes otthona, a “csengettyűsök Mekkájává” válhasson.

Olvasás népszerűsítő kézműves foglalkozás: Szeretettel várjuk szeptember 18-án délelőtt 10 órára a könyvtárba a gyerekeket. A foglalkozást tartja Nádudvari-Szelhofer Szidónia.

Egyházi hozzájárulás: Értesítjük a Híveket, hogy ismét egyházi hozzájárulást lehet fizetni a Templomban 2021, szeptember 25-én és október 02-án, 9-10 óra között. Éves díj: 3500 ft/fő.

Közvilágítás: A közvilágítás korszerűsítésére várhatóan a hónap végén-október elején kerül végrehajtásra.

Idősek napja: Gasztony Község Önkormányzatának Képviselő-testülete szeretettel, tisztelettel hívja és várja a település idős lakosságát a hagyományos Idősek Napjára. A rendezvény időpontja: október 03. 15:00 óra.

A rendezvényen

 műsorral  és vacsorával kedveskedünk.

Szeretettel várjuk településünk minden szépkorú lakóját!

Beszámoló a falunapról

Több helyszínünk volt:

8 órától Harangozó Lajos 14-dik emléktorna kezdődött a focipályán.

9:30-tól asztalitenisz a községháza nagy teremben.

15 órakor Nagy Miklós polgármester köszöntötte a lakosságot és megnyitotta a falunapot a művelődési ház mögötti rendezvénysátorban.

Majd ezt követően kezdődtek a kulturális műsorok. Ahol felléptek:

  • Kecskés együttes
  • Vasszentmihályi Senior Tánccsoport
  • Tőzike dalkőr   
  • Magyarszecsődi Zumbások
  • Kabai Alex

A gyermekek egész délután az ugráló várakban, söprögető játékban szórakozhattak, és még popcorn, vattacukor, nyalóka vásárlásra is volt lehetőség.

Halmosi Áron borász a Balaton felvidékről érkezett az Ékkőborműhely képviseletében és árulta értékes borait.

A finom vacsorát Nikitscher Lászlóné Erzsi néni, és Pethő Gáborné Piri néni készítették.

19 órától a hajnalig tartó bál zárta a rendezvényt, ahol a Trilla együttes zenélt.

A műsorok felkonferálását a falu közművelődési asszisztense Rábel-Fábián Virág végezte, a hangosításon Berta Zoltán dolgozott. Az italokat Ricsi és társai árulták.

Szeretnénk köszönetet mondani a sátor és színpad építőknek és azoknak az embereknek, akik segítségükkel hozzá járultak a falunap megvalósulásához és sikeréhez.

Mária-kerti mise: Augusztus 15-én falunk szülötte, Dr. Takács Gyula atya szentmisét tartott a Mária-kertben 50 éves jubileuma alkalmából. Köszönjük a sütemény és italfelajánlásokat!

Útfelújítás: Szeretnénk megköszönni a gasztonyi képviselőtestület nevében az útfelújítás/kátyúzásban nyújtott segítséget.

Szeptemberi jeles napok:

szeptember 01.: 1939. szeptember 1-jén Németország megtámadta Lengyelországot, s ezzel elkezdődött A MÁSODIK VILÁGHÁBORÚ, amely mind méreteiben, mind veszteségeiben, mind máig tartó hatásaiban többszörösen meghaladta az elsőt. A hat évig tartó háború közel 60 millió embert pusztított el.

szeptember 07.: Buda visszafoglalásának emlékére tartják a TÖRÖK BUDA EMLÉKNAPJÁt. XI. Ince pápa kezdeményezésére jött létre 1684-ben a Szent Liga: a Habsburg Birodalom, Lengyelország és Velence törökellenes szövetsége, amelyhez később csatlakozott Oroszország, és a bajor, szász, brandenburgi választófejedelem is küldött zsoldosokat. Négy év alatt szorították vissza a törököket. 1686-ban, 145 év után vált szabaddá Buda. Bár a seregben nagy számmal harcoltak magyar katonák is, formailag Magyarország nem volt tagja a Szent Ligának. Így aztán további árat kellett fizetnie az országnak a török kiűzéséért: a bécsi haditanács a szövetséges hadsereg eltartási költségének 70%-át a parasztokra rótta. A császári tisztek a porciók behajtásán kívül raboltak, zsaroltak. Az erdők, nádasok menekültekkel teltek meg.

szeptember 08.: Kisasszony, olykor Kisboldogasszony, Szűz Mária születésének emléknapja. Már a XI. században számontartott ünnepünk, amelynek a középkorban vigíliája és nyolcada is volt. Mária születésének gazdag apokrif hagyományai vannak, amelyek főleg a Legenda Aurea és a Stellarium révén kódexirodalmunkba is belekerültek (Teleki-, Horváth-, Tihanyi-, Debreczeni-, Érdy-kódex). A Teleki-kódex Anna-legendája elmondja, hogy Szent Annának elkövetkezvén az órája, a hétnek néminemű keddin szüle. Egészségben szülé az igaz Dávidnak királyi plántáját, ez világnak előtte választott leányt, az édes Szűz Máriát. Miképpen az angyaltul megtanítottak valának, mert ő vala ez világnak jövendő megvilágosítója és asszonya és tengörnek csillaga.

szeptember 23.: A csillagászati ősz szeptember 23-án kezdődik. (A déli féltekén e napon kezdődik a csillagászati tavasz.) Ettől kezdve a Nap a Baktérítő felé távolodik az Egyenlítőtől, sugarai egyre laposabb szöget zárnak be a földtengellyel. Ezért az északi féltekén rövidülnek és hűlnek a nappalok, közelít a tél. A meteorológiai ősz Európában már szeptember elején beköszönt. A régi kelták és a kínaiak viszont már augusztus elején megülték az ősz kezdőünnepét, náluk az őszi napéjegyenlőség napja az évszak zenitje, annak eszmei közepét foglalta el. A kínai naptárban például az ősz augusztus 7-én kezdődik és november 6-ig tart s az őszpont az évszakot majdnem pontosan kétszer másfél holdhónapra, 46 illetve 44 napra osztja. A kínai és japán őszt a krizantém-ünnepek aranyozzák be. Ez a virág, melyet Európa csak a XVIII. század végén ismert meg, a japánok és kínaiak „őszi rózsája” volt. Nyílásának ideje miatt e gondolatot Európa is átvette, így lett a krizantém őszszimbólum, a temetők halottak napi dísze nálunk is.