Skip to content

Híres szülötteink

Dr. Széll Kálmán
Gasztony, 1843. június 8. – Rátót, 1915. augusztus 16.Miniszterelnök, pénzügyminiszter, a Magyar Tudományos Akadémia tagjaMint pénzügyminiszter, rendet teremtett az államháztartásban, az állami bevételeket addig nem sejtett magasságra emelte, az adminisztrációt reorganizálta, tető alá hozta az 1878-i pénzügyi és gazdasági kiegyezést Ausztriával.
Felesége Deák Ferenc gyámleánya, Vörösmarty Mihály leánya, Vörösmarty Ilona volt. Bővebben:
Dr. Széll Kálmán Wikipédia oldala

Széll Ignác
(Gasztony, 1845. augusztus 13. – 1914. március 22.)Miniszteri tanácsos, államtitkár1877. december 19-én Vas vármegye alispánjává választották. Belügyminisztériumi osztálytanácsosként a vármegyei, majd a közjogi osztályt vezette. 1885-ben miniszteri tanácsosi címmel ruházták fel, és a községi főosztály élére került. 1893-ban valóságos miniszteri tanácsos, majd államtitkár, valóságos belső titkos tanácsos lett. Bővebben:
A Vas Megyei levéltár archívuma

Hertelendy Gábor
Gasztony, 1742. szeptember 7. – Gyöngyös, 1820. július 26.Császári és királyi huszár altábornagyRészt vett az adott kor és időszak valamennyi háborújában: a török, porosz hétéves háborúban. Legjelentősebb sikereit a franciák és Napóleon ellen érte el. A 12. Nádor (Palatinus) huszárezred megalapítója és első ezredparancsnoka. A Napóleon ellen szervezett Tiszán innen felkelő nemesi hadsereg vezére, dandártábornoki rangban. Bővebben:
Hertelendy Gábor Wikipédia oldala

Polgármesteri köszöntő

Gasztony község a Rába völgyében, Körmend és Szentgotthárd között félúton található. Mindkét város negyedórányira van a 8-as számú úton. A községet nem szeli ketté főútvonal, nincs áthaladó forgalom, ami összekötné a környező településekkel, ezért nyugodt, tiszta levegővel és környezettel rendelkező, csodaszép falu. Honlapunkon településünkről a legfontosabb tudnivalókat olvashatja el, megtalálhatja intézményeink, szervezeteink címét és telefonszámait és közérdekű információk is állnak rendelkezésükre.(A folytatáshoz kattintson ide!)